REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZLERİ YENİDEN FORMATLANMALIDIR
REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZLERİ YENİDEN FORMATLANMALIDIR
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin ve Bakan Yardımcısı Sayın Nazif Yılmaz’ın dikkatine!
Engelli olmakta engelli yakını olmakta çok zor.
Psikolojik durumları diplerde…
Bu ailelerin psikolojik destek almaları gerekirken kısa adı RAM olan Rehberlik Araştırma Merkezleri ne yapıyor?
İşinin ehli çok az sayıda olan bu kurum engelli ailelerini psikolojik durumlarına bir darbe daha nasıl alabilirimin hesabında.
Önce ne yaptıklarını yazayım daha sonra da ne yapsalar daha iyi olur onu yazayım.
Engelli, Özel Rehabilitasyon Merkezlerinde bir program dâhilinde topluma kazandırılmaya çalışılıyor. Bireysel, grup ve fiziksel eğitimler ile engellilere faydalı olmaya çalışan bu okullar önemli bir boşluğu doldurmuştur. Devlet bu okullara giden engellilerin eğitim masrafını karşılıyor. Haftalık 2-3 saatte olsa engelli için bu okullara devam edebilmek oldukça faydalı olmaktadır.
Devletin bu yardımını alkışlıyorum.
Engellinin hayata bağlandığı veya bağlanacağı bu eğitimleri tek şans olarak görüyorum.
Her engellinin bu okullara devam ettirilmesi zaruri hale getirilmelidir. Rehberlik araştırma merkezlerinin en önemli görevi bu olmalıdır. Ancak bu kurumlar bunun dışında kendine vazife edinmiştir.
Nelerdir bunlar?
Engelliyi nasıl engellerim hesabı içinde olan bir yapılanma içine girilmiştir. Engelli her yıl tekrar eden bir şekilde bu okulun kapısında bekletiliyor ve bir mahkeme edası içinde engelli sorguya pardon teste tabi tutuluyor.
Niye böyle yapıyorsunuz diye sorulduğunda: negatif bir yüz, dil ve duruş ile çocuğunuz nasıl bir eğitim aldı, eğitim faydalı oldu mu diye test ediyoruz.
-Peki, faydalı olduğunu hangi kriterler ile anlıyorsunuz? 15-20 dakikada bunu anlayabilecek bilgi ve donanımınız var mı? Beyninin içine hangi cihaz ile girip bunu ölçebilirsiniz? Çocuğum size cevap vermiyor ya da veremiyorsa o zaman ne yapacaksınız? … Bu şekilde onlarca soru sorabiliriz.
-Efendim teste cevap veremiyorsa biz eğitimden faydalanamamış diye değerlendireceğiz!
-Yani çocuklarımızın eğitim hakkını mı elinden alacaksınız. Bu yetkiyi size kim verdi? Kendinizi yetkin ve etkin görmeniz kanunlara uygun mu?
Engellilerin ilerleme kaydetmemesi (tabi ki bu kavram onlara ait) rehalibilite merkezlerinde eğitim görmesine neden engel olabilir? Bu insancıl mı, vicdani mi?
O engeliler ilerleyemiyorsa bile bu merkezler sayesinde geriye de gitmiyor. Neden bu göz ardı edilmekte. Engellinin öz bakım ve günlük yaşam becerilerinin, bağımsız kaba motor kaslarının geriye gitmesi mi istenmekte. Rehabilite merkezlerinde koruyucu terapilerle bu becerilerin geriye doğru gitmesi engellenmektedir.
Buna ilaveten engelli bu okullarda sosyalleşme elde etmektedir.
RAM Rehberlik Eğitim Merkezleri bu çocuklara evine dön ve öl düşüncesi içine girmiştir. Acilen bu kurumların yeniden formatlanması gerekmektedir. Bu kurumlar engelli önünde engel olmaktan çıkarılmalı ve destekçi noktasına getirilmelidir. İsteyen her engelli bireyde bu okullara devam edebilmelidir. Bu anayasal bir haktır. Grup eğitimlerine engelliler özendirilmelidir.
Her yıl Antalya’da düzenlenen bakanlık yetkilileri ve rehberlik okulları çalıştayında konuşulanlar hayata geçirilmelidir. Orada kalmamalıdır.
Hülasa RAM ya kapatılmalıdır ya da bugünkü yapılanmasından vazgeçirilmelidir. Orada çalışanların psikoloji eğitimi alması zaruri olmalıdır ve mesleğinde özel şartlara haiz olanlar oraya atanmalıdır.
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin ve Bakan Yardımcısı Sayın Nazif Yılmaz’ın hatırlatırım.
Selam ve dua ile.