Dolar 32,4025
Euro 34,4915
Altın 2.442,03
BİST 9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 19 °C
Parçalı Bulutlu

Ülkemizde mühendise önem veriliyor mu?

09.05.2022
163
A+
A-

Ülkemizde mühendise önem veriliyor mu?

 

 

Özal ile başlayan üretim odaklı gelişme politikası ile mühendise özel değer verilmekteydi.

1990 yılı Mühendis maaşı 1.995.955 TL, Uzman Doktor maaşı 1.958.000 TL   iken bugün uzman doktor maaşı ile mühendis maaşını kıyaslayalım. Ya da imam, polis, öğretmen maaşlarını kıyaslayalım. Yanlış anlaşılmasın, bütün sınıflar aldığı maaşı hak ediyor hatta daha da fazlasını…

Benim burada değinmek istediğim husus mühendis maaşlarının diğer sınıflara göre doğrusal bir artış göstermediği.

Bunun nedenini anlamakta güçlük çekiyorum.

Mühendis kavramı herhalde iyi anlaşılamadı…

Mühendis demek proje demek,

Mühendis demek üretim demek,

Mühendis demek bilim ve teknoloji demek…

Kamu kurumlarında çalışan mühendis çoğu zaman emrinde çalışan işçilerden daha düşük maaş alıyor. Emekli olduğunda aldığı tazminat ve bağlanan maaş ile yine aynı manzara yaşanıyor.

Bunun mantıklı izahını kim yapabilir?

Efendim sendika kesenekleri fazla, efendim sendikaları dişli…

İşçi kardeşlerim elbette hak ediyor alsınlar, ama yetki ve sorumluluk yükünü taşıyan amirleri de ona göre maaş alabilsin, demek istiyorum.

Mühendis kolay mı yetişiyor?

Matematik ve fizik ve bunlardan türeyen alanlarda en zor sınavları geçerek o diplomayı alıyorlar. Ama her nedense iş hayatına atıldıkları zaman karşılığını göremiyorlar.

Özel sektörde asgari ücrete çalışan mühendislerin olduğu bir gerçek.

İşsiz mühendis sayısı ise yabana atılmayacak sayıda.

Makine, Elektrik, elektronik, inşaat, gıda, ziraat… mühendisleri istihdam sorunu yaşıyor.

Üretimi hedeflemeyen ülkelerde mühendis elbette değer görmez. Ülkemiz üretimden vazgeçmiş her şeyi dışardan alırım siyaseti güdüyor.

Eski Tarım Bakanı paramız var alırız diyerek olaylara ne kadar yüzeysel baktığını göstermiştir.

Mühendisi standart bir devlet memuru olarak görmek büyük bir hatadır.

Özal kalkınmanın temel taşının üretim olduğunu saptamıştı. Bunun içinde mühendislere özel bir değer vererek onları kamuya yönlendirmeye gayret gösterdi. Bunun için sözleşme uygulamasını getirdi. 399 KHK ile mühendisleri kamuya çağırarak özel maaşlar teklif edildi. Demirel, Erbakan aynı yoldan gittiler.

Daha sonra bu uygulama rafa kaldırıldı 399 KHK ile çalışan memurlar ile 657 arasında bir fark kalmadı. Hatta mühendis maaşlarının diğer unvanlara göre ne kadar geri kaldığını görebiliriz.

Avrupa ya bir bakalım, orada çalışan mühendislerin ne kadar yüksek maaş aldığını, yaşam standartının yüksekliğini, verilen önemi lütfen inceleyelim.

Hekimler kolay yetişmiyor. Onları sıradanlaştırmak nasıl ki ilme fenne, realiteye aykırı ise mühendis içinde aynısı geçerlidir.

Mühendisin sorunları toplu görüşme masasına şu ana kadar hiç taşınmadı. Bu ciddi bir sorundur. Mühendise önem verilmeli ve onlar proje, gelişim, bilim, teknoloji için gayrete getirilmelidir.

Hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde mühendise verilmesi gereken taban ücret belirlenmeli ve bu takip edilmelidir.

Tarım ve hayvancılığımız can çekişirken binlerce işsiz ziraat mühendisinin olduğunu da not etmek isterim. Her köye veya iki- üç köye bir ziraat mühendisi görevlendirilebilir mi?

Selam ve dua ile.

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.