Dolar 32,4046
Euro 34,5254
Altın 2.453,95
BİST 9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 19 °C
Parçalı Bulutlu

MEMUR MAAŞI 2021 DE ERİDİ

10.01.2022
202
A+
A-

MEMUR MAAŞI 2021 DE ERİDİ

 

Memur maaş artışı enflasyon rakamları altında kaldı mı?

Aklı ve şuuru yerinde olan biri marketlere gittiğinde hangi ürüne ne kadar zam geldiğini idrak edebilir.

Bir ay sonunda toplamda market alışverişine harcanan paranın diğer aya göre ne kadar arttığını hesaplamak çok kolay.

Akaryakıta zam geldiğinde iğneden ipliğe her ürüne zam gelmektedir. 1 Ocak: 7,30 TL, 31 Aralık: 12,38 TL, Yüzdelik değişim: %69,58

Doğalgaza 2021 yılı içinde yapılan zamlara ilaveten %25 lik 2022 ye hoş geldin zammını ise bir kenara not edelim. Sanayide zam % 50 oldu.

Elektrik insanı çarpar derlerdi de pek de önem vermezdik. Günümüzde elektriğin etkisi o kadar arttı ki artık faturası çarpmaya başladı. 2022 yılı için 150 kw ye kadar % 50 daha fazlasında ise %125 zam yapıldı.

İnanılmaz değil mi?

Üretici bu elektrik, doğalgaz ve akaryakıt ile üretim yapabilmekte ve ürününü alıcıya nakil edebilmektedir.

Marketlere o ürün gelene kadar üzerine büyük bir maliyet ekleniyor.

Ve market sahibi o ürünü muhafaza edebilmek için elektrik kullanacak, işyerinde ısınma için doğalgaz kullanacak.

Bütün bunları göz ardı edip her şey yolunda ama tek suçlu marketçiler algısı oluşturulmak isteniyor. Not: bu durumu fırsata çevirip raflardaki aynı tip ürünlere birbirinin kopyası fiyatı yazanları bunun dışında tutuyorum.

Her şey yolunda ise vatandaşın göbekten bağlı olduğu, zaruri ihtiyacı olan elektrik, doğalgaz ve benzine neden bu kadar büyük oranda zam yapıldı?

Ya

pılan çalışmaya göre bir hanenin günlük elektrik sarfiyatı 250 kwh dir.  Bunun içinde ampul, tv, çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi, ütü, elektrik süpürgesi, bilgisayar vs. bulunmakta. Ama kombi yoktur. Kış vakti kombi eklenirse bu sarfiyat 300 kwh yi geçmektedir.

Bunların hangisinden vazgeçile bilinir?

150 kwh ya kadar %50 zam…

150 kilowatta kadar tüketim miktarları için fiyat 1,37 TL / kilowatt; 150 kilowattın üstündeki kısım için ise 2,06 TL/ kilowatt oldu. Böylece elektriğin birim fiyatı ilk kademe kullanımda yüzde 50, ikinci kademede ise yüzde 125 zamlanmış oldu.

TÜİK verilerine göre tüketici enflasyonu %36,08, ENAG verilerine göre ise yüzde 82,81.

Vatandaş hangi rakamın daha doğru olduğunu biliyor.

Bu faturalar altında ezilen vatandaş kış günü kombisini kısacak hatta kapatacak diyelim peki, elektriği nasıl yapacak?

Ampul, buzdolabı, TV … demiştik, hangisinden vazgeçilmelidir?

Devlet büyük mevduat sahibi 300 bin kişilik bir kesimin paralarını bankada TL de tutabilmek için her türlü fedakârlığı yapıyor da, neden vatandaşı kış ortasında bu çaresizliğe sürüklüyor?

Bu ortamda memura verilen zam 2021 yılının kaybını karşılar mı acaba?

Memurun aldığı zam değildir, maaş kaybının telafisidir.

Yetkili sendikaların etkisiz ve teslimiyetçi anlayışları memurun birçok kalemde hak kaybına uğramasına neden olmuştur. 2021 yılında eriyen memur maaşları alınan artış ile alım gücünü kazanamamıştır. Emekli ise yine hüsran türkülerini söylemektedir.

Selam ve dua ile.

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.