ENGELLİLERE ENGELLER DEVAM EDİYOR
ENGELLİLERE ENGELLER DEVAM EDİYOR
Engellilerin sorunlarını zaman zaman köşemden ilgililere ve yetkililere duyurmak için yazıyorum.
Ya bunlar gazete okumuyorlar ya da danışmanları kafalarını göğe doğru kaldırmaktan çevreyi göremez olmuşlar.
Engellilere verilen bakım ücretleri halk arasında takdir görmekte. Ancak kriterlerin bir daha gözden geçirilmesi gerekiyor diyorlar. Mesela bu destekten faydalanabilmek için aile fert başına düşen gelir asgari ücretin 2/3 ünü geçmemeli.
Ben merak ediyorum bu 2/3 sayısı nereden ve nasıl bulunarak bu hesabın içine dâhil edilmiş.
Pi sayısının 3.1416… olduğunu biliyorum. Nasıl bulunduğunu, dayanağını ve ne işe yaradığını okullarda öğrendik.
2/3 ne?
Avrupa da engellilere bakım ücreti verilirken bizdeki gibi ince hesaplar yapılmıyor. Onlar ailesinin geliri ne olursa olsun her engelliye yardım elini uzatıyor. Hem de ciddi miktarda yardımlar yapıyorlar.
Bizde ise durum ortada.
Bu gelir sınırının kaldırılması ve her aileye bu desteğin verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü her engellinin ve ailesinin o desteğe ihtiyacı var.
Değer bir husus rehabilite okullarına devam eden engelliler için RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) ‘nde her sene rapor alma sürece ise ayrı bir çile.
Çocuklar uzman kişiler ile karşı karşıya getirilerek bu eğitimin verimli olup olmadığı saptanmaya çalışılıyor. Bu süreç sonunda çocukların eğitim alması veya sonlandırılması kararı veriliyor. Engelli ailesinin bu aşamada çektiği sıkıntıyı bir düşünün.
Engelliler için araba alırken sağlanan kolaylıklar (ÖTV ‘NİN ALINMAMASI) güzeldi. Ben ÖTV nin alınmayışını ama KDV nin alınmasını bir türlü anlayamamıştım.
Tam bunları düşünürken – konuşurken sıfır araçların inanılmaz boyutta artması ve devletin belirlediği 450 bin TL sınır ümitlerin raflara kaldırılmasına neden oldu. Artık engelliler araçlarını yasal süreç olan 5 yıl sonunda değiştiremeyecektir. Bazı engelli kişiler yüksek araçlara binebiliyordu. Bunlar da genellikle SUV tarzı araçlardı. SUV araçların fiyatları zirvelerde, oraya yaklaşmak artık mümkün gözükmemekte.
Engelli çocukların araçları satılıp yenisi alınırken mahkemeden yetki alınmak zorunda. Acayip bir durum değil mi?
Baba evladı rahat etsin diye kendi biriktirdiği para ile veya borçlanarak muafiyetli aracı alıyor. Tam burada film başlıyor. Ruhsata sahibi olarak engelli çocuğun ismi yazılıyor. Siz bu aracı satmak için mahkeme ye müracaat yapıyorsunuz.7-8 ayda size sıra geliyor. Öncesinde mahkeme size inanmıyor, devletin diğer kurumlarındaki belgenize itibar etmiyor. Ve sizin çocuğunuzu hastaneye göndertip tekrar sağlık raporu istiyor. İlginç değil mi?
Karar; araç satılacak alınan para önce engellinin hesabına yatırılarak mahkemenin kontrolünde olacak. Efendim o aracın parası bana ait desende dinlemiyorlar.
Hüküm verildi. NOKTA.
Yeni araç anlaşması yapacaksın ve mahkemeye müracaat edip o parayı serbest bıraktıracaksınız. Aradaki farkı yine anne baba verecek.
Mahkeme çocuğu anne babasından korur gibi hareket ediyor.
Bu işlemlerde gerekli yasal düzenlemeler yapılarak mahkeme zarureti ortadan kaldırılamaz mı?
Yine biz yazıp biz mi okuyacağız.
İnşallah bir yetkili okurda bu sorunları TBMM gündemine taşır.
Selam ve dua ile.