Dolar 32,5991
Euro 34,7956
Altın 2.409,60
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28 °C
Az Bulutlu

Ucuz, Yeterli ve Güvenli Gıdaya Erişmek En Temel İnsan Hakkıdır!

18.10.2022
248
A+
A-
Ucuz, Yeterli ve Güvenli Gıdaya Erişmek En Temel İnsan Hakkıdır!

Ucuz, Yeterli ve Güvenli Gıdaya Erişmek En Temel İnsan Hakkıdır!

 

Dünya Gıda Günü’nü yetersiz beslenmenin pençesindeki 50 milyon insanımız ve fahiş oranlarda artan gıda fiyatlarıyla karşılıyoruz

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla 16 Ekim Pazar günü 14.00’da İzmit Sabri Yalım Parkı’nda, üyelerinin de katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında Ucuz, Yeterli ve Güvenli Gıdaya Ulaşmak En Temel İnsan Hakkıdır, yazılı ozalitimizi açtık. Ayrıca Oda flamalarımız ve gıda enflasyonuna, gıda mühendislerinin özlük haklarına değinen afişlerimiz de basın açıklamasında yer aldı, meslektaşlarımız tarafından taşındı.

Basın açıklamasını TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Kopal yaptı.

Kopal açıklamanın başında, 14 Ekim Cuma günü Bartın Amasra’da yaşanan ve 41 maden işçisi kardeşimizin yaşamını yitirdiği iş cinayetine değindi. Teknik olarak metan gazının ölçümünün mümkün olduğu bir çağda, bu gazı tahliye etmeyenler, işçilere maske vermeyenler, yaşam odaları kurmayanlar, 41 işçinin katledilmesinden sorumludurlar. Sorumlular hesap vermelidir, dedi.

16 Ekim Dünya Gıda Günü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından, kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim, dünyada yaşanan açlığa ve yetersiz beslenmeye dikkat çekmek amacıyla Dünya Gıda Günü ilan edilmiştir, diyen Kopal, bu yılki temanın “Kimseyi geride bırakma” olarak belirlendiğini söyledi. Ancak ne yazık ki ülkemizde son dönemlerde fahiş oranlarda artan gıda fiyatları ve başta çocuklarımız gelmek üzere yetersiz beslenen, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşamayan insanlarımızı düşündüğümüzde çoktan geride bırakılmış durumdayız, dedi.

Namuslu Bilim İnsanı Osman Nuri Koçtürk’ün, Türkler, Amerikalılar’a nazaran dört kat fazla tahıl yemekte, buna karşılık tükettikleri et miktarı, Amerikalı’nın tükettiğinin sekizde biri kadar olmaktadır. Bundan dolayı Türk halkı açtır, sözlerini aktaran Kopal, halkımızın beslenme yetersizliği çektiğini yani aç olduğunu söyledi..

Kopal, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’ın Eylül ayı enflasyon oranını aylık bazda yüzde 3,08 artarken, yıllık yüzde 186,27 olarak açıkladığını; Gıda Enflasyonunun yıllık bazda yüzde 93,05’le rekor düzeye ulaştığını belirtti. 84.3 milyon nüfusumuzun 14.8 milyonu yeterli gıda tüketemiyor, dedi.

47 milyon 685 bin, yani yaklaşık 50 milyon insanımızın açlık sınırının altında yaşadığını, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığıyla boğuştuğunu ifade eden Kopal, Birleşmiş Milletler’in Açlık Haritası’na göre Türkiye’de 3 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenerek gelişemiyor. Kız çocuklarının yüzde 85’i, oğlan çocuklarının ise yüzde 69’u yetersiz beslenmeye bağlı düşük kilo ve kansızlıkla mücadele ediyor, diyerek sözlerine devam etti.

Ayrıca, Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi (TOÇBİ) Araştırma Raporunun verilerine de yer veren Kopal, bu rapora göre, ülkemizde çocukların kronik açlığa maruz kalması sonucu bodurluğun yüzde 2,3’lere çıktığını, Batı ülkelerinde bu oranın yüzde 1’lere düştüğünü vurguladı.

Bu soruna kısmi de olsa bir çözüm olması, geleceğimiz olan çocuklarımızın bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için, acilen en azından okullarda tüm çocuklara, ücretsiz olarak, besleyici ve doyurucu bir sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve temiz içme suyu verilmesi gerektiğini söyledi.

Kopal ayrıca, gıda güvenliği ve gıda güvenliğinde önemli bir yeri olan gıda mühendislerinin işsizlik, istihdam ve düşük ücretlerle çalıştırılması gibi sorunları ve talepleri dile getirildi. Gıda fiyatlarının düşürülebilmesi için çözüm önerileri sunuldu.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.