Prof. Dr. Gürkan Kıran:“Rahim ağzı kanseri, erken evrede saptandığında hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün”
Rahim ağzı kanseri için “90-70-90 hedefi”
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kıran, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde rahim ağzı kanseri ve aşısı konusunda önemli açıklamalarda bulunarak, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmayı amaçlayan “90-70-90 hedefi”ni gündeme getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre yılda yaklaşık 600 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konduğunu ve yılda 350 bin kadının bu hastalığa bağlı hayatını kaybettiğini açıklayan Prof. Dr. Kıran, kadınların sağlığını korumak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bu konuyu gündemde tutmanın önemini vurguladı.
Prof. Dr. Gürkan Kıran “Rahim ağzı kanseri, erken evrede saptandığında hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün, ancak özellikle HPV ve/veya servikal sitoloji gibi tarama yöntemlerinin etkin uygulanmadığı bölgelerde hastalık sıklıkla tedavi edilebilir aşamanın ötesinde saptanıyor.”
“Türkiye’de rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı 100 bin kadın başına 4.8’dir. Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde tüm ülkeler, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma konusunda taahhütte bulunmuştur. Bu anlamda yeni vaka sayısını yıllık olarak 100 bin kadın başına 4 veya daha altına düşürülmesi hedeflenmiştir. Bu noktada, tüm ülkelerin 2030 yılına kadar ulaşması için kısaca “90-70-90 hedefi” olarak tanımlanan üç hedef belirlemiştir:
- Kızların yüzde 90’ının 15 yaşına kadar HPV aşısı yaptırması,
- Kadınların %70’inin 35 ve 45 yaşlarına kadar yüksek kaliteli bir testle taranıyor olması,
- Rahim ağzı hastalığı olan kadınların %90’ının tedavi olanaklarına kavuşabilmesi”
Sağlık politikaları güçlenmeli, eğitim desteklenmeli
Rahim ağzı kanser aşısı, aşının tipine göre, genital siğil gibi cinsel yolla bulaşan hastalığa karşı da ciddi bir koruma sağlıyor. Prof. Dr. Gürkan Kıran, aşının rutin aşılama programı içine alınmasının, yukarıda belirlenen hedeflere ulaşılması yolunda en önemli adımlardan birisi olduğunu vurguladı. Aşının rutin uygulanmaya başlaması halinde bile, HPV/smear (servikal sitoloji) gibi tarama yöntemlerinin aşılanan gruplarda ihmal edilmemesi gerekiyor. Türkiye’de rahim ağzı kanseri, hastalığın taraması, rahim ağzı kanser aşısı olarak bilinen HPV aşıları konusunda daha fazla bilinç oluşturulması ve erişilebilirliğin artırılması için çaba harcanmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Gürkan Kıran, bu konuda sağlık politikalarının güçlendirilmesi ve eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.