Dolar 32,3640
Euro 35,0101
Altın 2.325,51
BİST 9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 20 °C
Az Bulutlu

Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş: “Kekemelik Tedavi Edilebiliyor”

27.10.2021
487
A+
A-
Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş: “Kekemelik Tedavi Edilebiliyor”

Kekemelik Tedavi Edilebilen Bir Konuşma Bozukluğudur

Etkili iletişim kurmada, yeteneklerdeki sınırlılığı ifade eden kekemelik, toplumda yaygın görülen bir çeşit konuşma bozukluğudur.

Bu konuşma bozukluğuna dikkat çekmek için 22 Ekim Dünya Kekemelik Günü’nde çeşitli farkındalık çalışmaları yapılıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Uygulama Araştırma Hastanesi KBB Anabilim Dalı Başkanı ve Odyoloji ve Konuşma Bozukluğu Uzmanı Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş, Dünya Kekemelik Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Altuntaş, kekemeliğin hastalık değil; tedavi edilebilen bir konuşma bozukluğu olduğunu ifade etti.

Altuntaş, yaptığı açıklamada kekemeliğin çocukluk çağlarında başlayıp ileri yaşlarda da devam edebileceğini belirtti. Açıklamasında, Altuntaş; “Kekemelik bir konuşma bozukluğudur. Bir hastalık değildir. Bu yüzden kekemeliğin tedavisinden çok yönetiminden bahsetmek gerekir. Kekemelik, genellikle konuşmanın en çok geliştiği 2-6 yaş aralığında görülür. Ailesel ve genetik yatkınlık kekemeliğin sebepleri arasında yer alır. Bu sebeplerin yanısıra halk arasında korkunun veya yaşanılan acı bir olayın da kekemeliğe neden olduğuna inanılır. Tüm bu sebepler bir araya getirildiğinde genetik, psikolojik ve nörolojik faktörlerin kekemeliğe neden olduğu görülmektedir.” dedi.

Altuntaş, konuşmasının devamında kekemeliğin ortaya çıkmasında farklı sebeplerin etkili olması ve kişiye özel tedavi yöntemlerinin uygulanması nedenleriyle iyileşme süreci için kesin bir müddet verilmesinin de mümkün olmadığını ifade etti.

Açıklamasının sonunda Altuntaş, konuşma güçlüğü yaşayan vatandaşların Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniğine, konuşma terapisi için müracaat edebileceklerini hatırlattı.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.