Dolar 35,3361
Euro 36,3452
Altın 3.016,06
BİST 9.961,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 4 °C
Az Bulutlu

Prof. Dr. Güven Çetin: “Ağrısız şişlikler deyip geçmeyin! Lenf kanseri belirtisi olabilir.”

25.09.2024
81
A+
A-
Prof. Dr. Güven Çetin: “Ağrısız şişlikler deyip geçmeyin! Lenf kanseri belirtisi olabilir.”

Ağrısız şişlikler deyip geçmeyin! Lenf kanseri belirtisi olabilir

 

Lenf kanseri olarak bilinen lenfomanın bazı tür ve karakterleri ölümle sonuçlanabiliyor. Bu yüzden erken tanının son derece önemli olduğunun altını çizen İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Güven Çetin, “Boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde ağrısız şişlikleri önemseyin. Mutlaka bir hekime başvurun” dedi.

Lenf sistemi kanseri olan lenfomanın çok sayıda türü ve karakteri bulunuyor. Erken tanı konulması son derece önemli olan lenfoma ölümcül olabiliyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Güven Çetin, 15 Eylül Lenfoma Günü’nde “Boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde ağrısız şişlikleri önemseyin. Mutlaka bir hekime başvurun” ifadelerini kullanarak lenfomaya dikkat çekti.

Kemik iliğinde de görülebiliyor

Güven Çetin, lenfomayı (lenf kanseri), vücudumuzda lenfosit adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerini etkileyen, lenfositlerin lenf bezlerinde gereğinden fazla çoğalmasına neden olan bir hematolojik malinite olarak tanımladı. “Türleri çok olsa da temel olarak Hodgkin Lenfoma ve Hodgkin Dışı (Non-Hodgkin) Lenfoma olarak ikiye ayrılır” diyen Çetin, “B ve T hücrelerinden gelişir” dedi. Çetin, hastalığın lenf bezlerini etkilese de dalak, sinir sistemi, kemik iliğinde de görülebileceğini söyledi.

Pek çok faktör etkili 

“Lenfoma gelişiminin nedeni tam olarak çözülemedi” diyen Çetin, genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığının düşünüldüğünü kaydetti. Çetin, bu faktörleri şöyle sıraladı: “Enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar, yaş, cinsiyet, aile öyküsü, radyasyon.”

Lenfomanın en kritik belirtileri

Çetin, hastalar arasında çok farklı klinik belirtiler görülmekle birlikte en sık görülen belirtileri şöyle sıraladı: “Boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde ağrısız şişlik, geceleri yatağı ve kıyafeti ıslatacak derecede terleme, açıklanamayan kilo kaybı, yüksek ateş, vücutta kaşıntı, karında şişkinlik.”

Lenf kanseri (lenfoma) nasıl teşhis edilir?

“Lenfoma kesin tanısı biopsi ile konulur” ifadelerini kullanan Çetin, “Hastalığın olduğu lenf bezi mümkünse tamamen çıkarılır. Gerekli durumda kemik iliği yayılımını görmek amacıyla kemik iliği biyopsisi yapılabilir” diye konuştu.

Lenf Kanserinin Tedavisi!

Lenfoma tedavisinin lenfoma türüne göre değiştiğini belirten Çetin, temel tedavi yöntemleri şunlardır: “Kemoterapi/Monoklonal antikor tedavisi (akıllı ilaç), radyasyon tedavisi, kök hücre (kemik iliği) nakli, otolog nakil (Hastanın kendi kök hücreleri ile yapılan nakil), allojenik nakil (başka bir vericiden alınan kök hücre ile yapılan nakil).” Çetin, son yıllarda geliştirilen ve yakın gelecekte yaygınlaşacağı beklenen CAR T cell  tedavisi, imminoterapi ve benzeri tedavilerin   daha az yan etkiyle daha iyi sonuçlar alınmasına olanak sağlayacağını söyledi.

Erken tanı hayat kurtarır

“Lenfomanın çok sayıda ve çok farklı karakterde türleri olduğu akıldan çıkarılmamalıdır” diyen Çetin, bu türlerin bir kısmının çok selim ilerlerken bir kısmının ise hızla ilerleyip ölümcül olabileceğini söyledi. Çetin, “Bu nedenle erken tanı konulması hastalıktan şüphelenildiğinde gerekli tetkiklerin hızla tamamlanarak tedavinin başlanması ve gereğinde tüm testlerin tekrarlanarak tedavi revizyonunun sağlanması tedavi başarısını arttıran önemli bir unsurdur” dedi.

Tuncay Altun
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.