Fransa Büyükelçiliği’nin çevre konulu proje çağrısı sonuçlandı
Fransa Büyükelçiliği’nin
çevre konulu proje çağrısı sonuçlandı
Fransa Büyükelçiliği, sivil toplumu destekleyen etkinlikleri çerçevesinde, ve Biyolojik Çeşitlilik Konvansiyonu’nun COP 15 hazırlığı ile ilgili olarak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan yana taraf olduğunu (ODD 14 ve 15) taahhüt etmektedir.
Fransa Büyükelçiliği, 2020 yılında yaptığı “Biyoçeşitlilik” proje çağrısının başarısından sonra 22 Nisan 2021 Uluslararası Dünya Günü’nde “Çevre” konulu bir proje çağrısında bulunmuştur. Çevre proje çağrısı dernek ve vakıflar tarafından 45 değerli dosya ile yanıtlanmıştır. Başvurular arasından seçilen 5 proje toplam 30 bin Avro tutarındaki desteği paylaşacaktır.
Kazanan projeler:
- «İlaç atıklarıyla mücadele» – Çekoop derneği
Farmasötik atıkların çevresel etkileri konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi ve atık yönetimi konusunda eczacı ve öğrencilere farkındalık kazandırmak için çevrimiçi bir öğrenme platformu oluşturmayı amaçlıyor.
- «Atıktan gübreye» – Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği
Okullar, üniversiteler ve evler için organik atık yönetimi için bir pilot sistem geliştirmeyi amaçlıyor
- «Atıklarınızı geri dönüştürün, dünyayı değiştirin» – Hemşin Yaşam Derneği
Hemşin vadisinde (Rize ili) iyi atık yönetimi konusunda farkındalık kampanyası yürütmeyi ve evsel organik atıkların kompostlaştırılması konusunda atölyeler düzenlemeyi amaçlıyor.
- «Validebağ korusunda sosyal ve ekolojik hafızayı koruma» – Kozalak Derneği
İstanbul’daki Validebağ korusunun biyolojik çeşitliliğini korumayı, ekolojik ve tarihi zenginliği konusunda halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyor
- «Sürdürülebilir ekonomiler için retro-yenilikçi bir bakış açısı: mobil pastoralizm» – Yolda İnisiyatifi
Türkiye’de mobil pastoralizmi ve döngüsel ekonomi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonu gibi sürdürülebilir uygulamaların desteklenmesini amaçlıyor.
Projeler Raphaël Martinez (Fransa Büyükelçiliği ve Institut français Türkiye), Romain Lachambre (Fransa Büyükelçiliği), Maxime Jebali (Fransa Büyükelçiliği Bölgesel Ekonomi Servisi), Zeren Erik (Fransız kalkınma Ajansı – AFD) ve Agathe Fautras’dan (Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü– IFEA) oluşan bir jüri tarafından değerlendirilmiştir.
Seçim kriterleri, temanın uygunluğu, proje hedefleri, güç ve sürdürülebilirlik, uygulanabilirlik, görünürlük ve etki kapsamı olarak belirlendi . Cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi de jüri tarafından değerlendirildi.
Kazananları tebrik eder, aynı zamanda çok çeşitli ve kaliteli projelerle bu proje çağrısına katılan tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederiz. Çevre alanında çalışan tüm kuruluşları bir sonraki proje çağrımızda bize yeni projeler sunmaya davet ediyoruz.