Dolar 34,8647
Euro 36,6676
Altın 3.047,91
BİST 10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 5 °C
Hafif Yağmurlu

Dr. Nazan Yurtcu’ya TÜBİTAK Desteği

14.06.2021
438
A+
A-
Dr. Nazan Yurtcu’ya TÜBİTAK Desteği

Dr. Yurtcu’ya TÜBİTAK Desteği

 

 

Dr. Nazan Yurtcu’nun endometriozis hastalığına ilişkin projesi TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri ve Araştırma Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Nazan Yurtcu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Sıçan Batın İçi Endometriozis Modelinde VEGFR1-3 kinaz inhibitörü Frukuintinibin Etkisi: VEGF/VEGFR ve HİPPO-YAP Moleküllerinin Rolü” başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

45 bin TL destek alacak projede Prof. Dr. Ali Çetin, Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, Doç. Dr. Mustafa Özkaraca ve Dr. Öğrt. Üyesi Şeyda Berk de görev alıyor.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Yurtcu, endometriozis hastalığının dünya genelinde ve Türkiye’de doğurgan çağındaki kadınların yüzde 5-10’unu etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Yurtcu; “Bu hastalıkta endometriumu (rahmin iç duvarı) oluşturan hücreler, rahim dışında başka organlar üzerinde genellikle yumurtalık, tüpler gibi diğer üreme organları, karın boşluğu veya uzak organlarda yerleşim göstermektedir. Hastalığın yol açtığı şikâyetler diğer jinekolojik rahatsızlıklarla benzer özellik gösterdiğinden hastalara doğru teşhisin konması ve tedavi uygulanma süreci uzun zaman alabilmektedir.” dedi.

Mekanizmaları henüz iyi bilinmeyen bu hastalık gebelik oluşumunu zorlaştırdığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Yurtcu, “Hastalık yol açtığı ağrı ile yaşam kalitesini bozmaktadır. Ayrıca yapılan medikal ve cerrahi tedaviler ve bunlara bağlı komplikasyonlar kalıcı sekelleri ile kadın sağlığına zarar vererek sağlık sigorta sistemi üzerine önemli bir yük getirmektedir. Endometriozis hastalığının öngörülmesi, korunması, erken tanısı ve tedavi programına alınan olgularda başarının izlenmesi üreme sağlığı araştırmalarının önemli bir alanıdır. Ne yazık ki, endometriozis için hormonal tedavinin yan etkileri birçok kadının bu tedaviyi bırakmasına neden olmakta ve tek başına cerrahi tedavi sıklıkla yeterli olmayıp birçok kadında nüks etmektedir.” ifadesini kullandı.

 

  1. Yurtcu son olarak şunları söyledi:

“Projemizin temel konusu deneysel endometriozis modelinde etkin tedavi seçeneği olabilecek yeni ilaç araştırılmasını içermektedir. Bu Proje ile sıçan batın içi endometriozis modeli kullanılarak frukuintinib varlığında VEGF/VEGFR ve Hippo-YAP moleküllerinin modülasyonlarının endometriotik implantlar üzerine etkileri ilk kez incelenecektir.”

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.