Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 27 °C
Hafif Yağmurlu

2. Avrupa Miras Günleri kapsamında dev enstalasyon

20.09.2023
49
A+
A-
2. Avrupa Miras Günleri kapsamında dev enstalasyon

2. Avrupa Miras Günleri kapsamında dev enstalasyon

EUNIC tarafından, Institut français Türkiye koordinatörlüğünde Ankara’da düzenlenen Avrupa Miras Günleri kapsamında sanatçı Mehmet-Ali Uysal, Fransa Büyükelçiliği bahçesi için özgün bir eser üretmek üzere Institut français tarafından davet edildi.

Boşluklarla oynaması ve yönümüzü bozmasıyla tanınan sanatçı, Batık/Coulé adlı yerleştirmesi ile Fransız çimlerini ünlü kağıt teknelerin battığı bir denize dönüştürdü. Açılışı Fransa’nın atanmış büyükelçisi Isabelle Dumont tarafından 15 Eylül Cuma günü gerçekleştirilen Batık/Coulé, 23 Ekim 2023 tarihine kadar haftada iki kez rehberli turlara açık.

Avrupa Miras Günleri kapsamında Batık/Coulé sergisi ve Institut français Ankara’nın kültür sanat sezonu açılışı için düzenlenen davette kalabalık davetli topluluğuna hitaben konuşan Fransa’nın atanmış büyükelçisi Isabelle Dumont : « Fransız Kültür Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatılan ve Avrupa Konseyi tarafından üstlenilen Avrupa Miras Günleri boyunca elliden fazla ülkede kurumlar kapılarını halka açrak mirası kutluyor. Avrupa Ulusal Kültür Enstitüleri Ağı EUNIC’in başkanlığı Institut français tarafından sürdürülen Ankara kümesi inisiyatifinde biz de bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Ankara’nın başkent oluşunun yüzüncü yılı vesilesi ile etkinliği güçlendirdik. 16 – 17 Eylül’de Almanya, Belçika, Fransa, Macaristan, Hollanda, Polonya ve İsviçre büyükelçilikleri ve onbeşten fazla müze, vakıf, dernek ve belediye Ankara’nın kültürel mirasını tanıtan ücretsiz rehberli turlar düzenleyecek. » diye konuştu.

Institut français Ankara Müdiresi Sophie Gauthier Aydoğdu etkinlikle ilgili olarak “Avrupa Miras Günleri’nin bu ikinci edisyonu vesilesiyle, Ankara şehrinin mimari, tarihi, siyasi ve sanatsal mirasını bir kez daha kutlamak istedik. Bunun için Institut français Türkiye olarak uzun süredir yol arkadaşımız olan Mehmet-Ali Uysal’ı davet ederek, kendisine Fransa büyükelçiliği bahçesine bakış açımızı değiştirmesi için tam yetki verdik.” diye konuştu.

Mehmet-Ali Uysal’ın Batık/Coulé yerleştirmesini yerinde görmek için https://www.ifturquie.org/etkinlik/sergi-batik-sanatci-mehmet-ali-uysal/ sayfasından rehberli tura ücretsiz kayıt olabilirler.

Mehmet Ali Uysal, 1976 yılında Mersin’de (Türkiye) doğdu.Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde şehir planlama okuduktan sonra çalışmalarına Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde devam etti. Bourges Ulusal Yüksek Sanat Okulu’nda bir yıl süren değişim programı ardından 2009 yılında “Uzayla Oynamak” başlıklı teziyle doktorasını aldı. 2012 yılında doçent olarak atandı ve 2016 yılına kadar ODTÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ders verdi.

Türk çağdaş sanat ortamının önemli isimlerinden biri olan sanatçı, şu anda Paris ile İstanbul arasında yaşıyor. Dünyanın her yerindeki müze, galeri ve özel koleksiyonlarda (Fransa, İstanbul, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan vb.) sergilenen eserleri, yerleştirildikleri mekanı yeniden yapılandırma ve sarsma yetenekleriyle öne çıkıyor. Daha sonra zaman, mekan ve madde, yanılsamalardan ve temsile ilişkin önyargılardan arınmış olarak gerçek formlarında ortaya çıkıyor.

Sanatçının çok sayıda sergisi arasında, Ocak 2022’de Paris’te Le Bon Marché Rive Gauche’da sergilenen “Su/Eau” başlıklı şaşırtıcı enstalasyonu dikkat çekiyor. Mehmet Ali Uysal, 2014 yılında İngiliz The Independent gazetesi tarafından “kamusal sanatın dünyadaki en iyi 10 örneği” arasında gösterildi.

EUNIC tarafından düzenlenen ve Institut français Türkiye – Ankara tarafından koordinasyonu yapılan Avrupa Miras Günleri Ankara, Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Almanya, Belçika, Fransa, Macaristan, Hollanda, Polonya, İsviçre büyükelçilikleri ve Avrupa Birliği delegasyonunun katılımıyla ; Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Erimtan Müzesi, Cin Ali Müzesi, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi; Olgunlaşma Enstitüsü; Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Müdürlüğü, Çankaya Belediyesi; Saint Thérèse Kilisesi; İnönü Vakfı, Sevda Cenap And Vakfı, Koç Üniversitesi Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM); Ankara Mimarlar Odası; Ankara Aks, Lavarla, Urban Sketchers Ankara, Dou Print Studio ve Anadolu Müzik Kültürleri Derneği işbirliği ile gerçekleştirildi.

Avrupa Miras Günleri

1985 yılında Avrupa Konseyi tarafından başlatılan ve 1999 yılında Avrupa Birliği’nin katıldığı bu etkinlik, Türkiye’nin 1954 yılından bu yana taraf olduğu Avrupa Kültür Sözleşmesi’ne üye 50’den fazla ülkede düzenleniyor.

Her yıl Eylül ayında bir hafta sonunda düzenlenen Avrupa Miras Günleri, miras açısından dikkate değer alanların ve anıtların halka açılmasına olanak tanır. Ortak bir kültürel miras hakkında bilgi edinme ve bu mirasın şimdiki ve gelecek nesiller için korunması ve geliştirilmesi için harekete geçme fırsatıdır.

EUNIC Ankara kümesinin girişimiyle, Avrupa Miras Günlerinin ilki Eylül 2022’de dört Avrupa büyükelçiliğinin (Belçika, Fransa, Polonya, İsviçre) kapılarının istisnai bir şekilde halka açılmasıyla Ankara’da gerçekleşti.

Bu ikinci edisyon, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılı bağlamında düzenleniyor ve daha fazla sayıda Avrupa büyükelçiliğinin ötesinde, tarihi, mimari ve sanatsal alanlardan, kentin mirası ve/veya korunması ve topluma aktarılmasında büyük rol oynayan birçok Türk kurum, müze, vakıf ve derneği bir araya getirdi.

EUNIC

Dünyanın dört bir yanındaki Avrupa ulusal kültür enstitülerinden oluşan bir ağ olan EUNIC’in Avrupa Birliği ve ilişkili ülkelerden 39 üyesi vardır ve dünya çapında 107 ülkede 139 küme aracılığıyla mevcuttur. Türkiye’de EUNIC’in Ankara ve İstanbul’da 2012’de oluşturulan iki kümesi vardır.

Birkaç yıl boyunca Institut français Türkiye tarafından yönetilen Ankara’daki EUNIC kümesi, 13 tam ve ilgili üyesi ile (Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İspanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İsviçre, Avrupa Birliği), Türkiye ve Avrupa arasındaki kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Bunun için EUNIC, güncel müzik festivali Sound of Europe (22, 23 ve 24 Eylül 2023’te Ankara, İstanbul ve İzmir’de gerçekleşecek) veya Avrupa Miras Günleri Ankara gibi özgün kültürel etkinlikler düzenler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.