MEMUR SADAKA DEĞİL HAKKINI İSTİYOR!
BASK Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ memur ve emeklilerinin artışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kamu çalışanlarının ücretlerinin yoksulluk sınırının yarısından dahi az olduğunu, emeklilerinin ise açlık sınırının altında kaldığını ifade etti. Açıklamaları şöyle;
“ Dün Sayın Cumhurbaşkanı memur ve emeklilere verilecek artış oranını %25 olarak açıklamıştı. Bugün ise grup toplantısında bunun %30 olarak uygulanacağını duyurdu.
Buradan tekrar ifade etmek gerekir ki TÜRK-İŞ’e göre, Aralık ayında, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 8 bin 130 TL, yoksulluk sınırı 26 bin 485 TL oldu. Aynı araştırmaya göre mutfak enflasyonu aylık %4,41, son 12 aylık %98,41 oldu.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Aralık ayında enflasyon (TÜFE) % 1,18 artmıştır. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)’a göre bu oran % 5.18’dir. Yine TUİK’ e göre 12 aylık enflasyon % 64,27 iken ENAG’ a göre % 137.55’tir.
Asgari ücret %54, vergi ve harçlara gelen artış %123 iken kamu çalışanlarına verilecek olan %30’luk artış alım gücünü yükseltmeyecektir. Temel gıda ürünlerinin %150 civarında arttığı, kiraların, faturaların %200’lerin üzerinde arttığı bir dönemde bu artış kabul edilemez!
En düşük memur maaşının sadece 8 yıl önceki alım gücüne kavuşabilmesi için maaşlar yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. En düşük emekli aylığı ise asgari ücret olmalıdır.
Memur ve emekliler SADAKA değil, hakkını istiyor.”
BASK Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ Aralık ayı enflasyon oranının açıklanması nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, memurun ve emeklinin TUİK enflasyonun dahi altında ezildiğini, enflasyon farkının alım gücünü yükseltmeyeceğini; memur maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini belirtti.
ÖĞRETİCİ, basın açıklamasında şu hususlara yer verdi:
“ TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Aralık ayında enflasyon (TÜFE) % 1,18 artmıştır. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)’a göre bu oran % 5.18’dir. Yine TUİK’ e göre 12 aylık enflasyon % 64,27 iken ENAG’ a göre % 137.55’tir.
Böylelikle TÜİK’e göre ikinci altı aylık enflasyon % 15,39 olmuş. Kamu çalışanları ve emeklileri % 8,39 alacaklı hale gelmiştir.
Açıklanan bu oran vatandaşın bizzat yaşadığı ve çaresiz kaldığı gerçek enflasyonu da yansıtmaktan uzaktır.
Resmi hesaplamaların TÜİK’in verilerine göre yapılıyor olmasının ve TUİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini ne yazık ki aylığından başka geliri olmayan memur ve emekliler ile dar gelirli vatandaşlar ödemektedir.